Річний звіт громадської організації «Молодь Сходу України» за 2018 рік

Громадській організації «Молодь Сходу України» виповнилося 3 роки. За цей час ми подорослішали, стали досвідченішими, реалізували чимало успішних проектів. У цьому році ми приділили особливу увагу розвиткові нашої громадської організації, щоб максимально наблизити її діяльність до кращих європейських практик прозорої та підзвітної громадської активності. Отже, ми представляємо річний звіт за 2018 рік, зокрема й результати, яких досягли, й наші ініціативи, над якими працюємо.

Рік, що минає, став для нас особливо цікавим і насиченим :

1. У травні 2018 року члени громадської організації провели в м. Слов'янську афілійовану (не)конференцію міні-EdCamp (організатор заходу Вікторія Гринько).

Мета проведення заходу: сприяння виробленню у вищій школі механізмів імплементації нового Закону «Про освіту» відповідно до реформаційних освітніх процесів, що стосуються оновлення початкової школи, яка вимагає формування високопрофесійного, компетентного вчителя нової генерації, здатного змінювати сенс і характер освітньо-виховного середовища щодо європейських стандартів.

У заході взяли участь понад 162 особи (155 жінок та 7 чоловіків), зокрема й 19 експертів із 2-х країн світу, 18 організаторів, 28 волонтерів. Подія зібрала педагогів із 6-ти областей України: Донецької, Харківської, Київської, Житомирської, Луганської, Львівської областей. Були присутні учасник та учасниця з Польщі (м. Варшава, м. Гданськ)

Відповідно до програми заходу учасниками мали змогу обрати цікаві для них теми за такими напрямами:

• Імплементація Закону «Про освіту».
  • Коучинг та фасилітація в освітньому процесі.
  • Інтеграція неформальної освіти з формальною.
  • Упровадження сучасних технологій в освітній процес вишу: змішане та дистанційне навчання, проектна діяльність тощо.

Було запрошено  експертів із Краматорська, Києва, Харкова, Житомира, Слов’янська та Миколаївки, оналйн-сесію провела  педагог із США. Під час учительської паралелі кожен із присутніх мав змогу стати експертом  та виступити перед однодумцями, охочих обирали за допомогою голосування під час фасилітації.

Під час неформальної паралелі представники громадських організацій та викладачі провели дебати «Уряд уважає, що концепція розвитку педагогічної освіти повинна бути ухвалена в запропонованому МОН вигляді»Форум–театр, вистава «Інший формат», світове кафе «Учитель/ учителька нового покоління: сучасні виклики для освіти».

Під час заходу була проведена акція «Буккросинг» для популяризації читання книжок серед молоді.

1. У межах проекту «Громадянська просвіта молоді на Сході України», реалізованого ГО «Молодь Сходу України» (керівник проекту – Оксана Ступак) за підтримки Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні, протягом квітня-червня 2018 року на теренах Донецького регіону було проведено 6 тренінгів проектного менеджменту, взаємодії з владою для близько 150 молодих активістів. Результатом навчання стали 30 проектів, поданих учасниками на конкурс міні-грантів. Кульмінацією просвітницької діяльності для молоді став форум «Громадянська просвіта молоді» (липень 2018 р.), під час якого молодь презентувала свої проекти, ділилася досвідом громадської діяльності. Різноманітність проектів молоді свідчить про широкий спектр інтересів, зокрема: правова освіта, тренінги для лікарів і профілактика емоційного вигорання, спортивний та краєзнавчий туризм, патріотичне й військове виховання, екологія тощо.

Ключовою подією Форуму стали результати конкурсу міні-грантів. Після тривалого обговорення всіх проектів експертна комісія на чолі з Баете Апельт, керівницею Представництва Фонду Фрідріха Науманна за Свободу в Україні, обрала 5 проектів, на реалізацію яких буде надане фінансування й менторська підтримка від ГО «Молодь Сходу України»:

– Регіональний дебатний турнір у Донецькій області на тему «Корупція» (автор – Чепіга Ельміра, м. Слов’янськ);

– Знай! Сортуй! Зберігай! (автор – Стребіж Наталія, Черкаська ОТГ Слов’янського району);

– Історично-пізнавальний фестиваль «Івано-Дар’ївський розпис» (автор – Верголяс Вікторія, Званівська ОТГ Бахмутського р-ну);

– Урбаністичні практики (автор – Лапушинська Валерія, м. Дружківка);

– Інста здоровий спосіб життя (автор – Стороженко Катерина, м. Добропілля).

Проекти були реалізовані протягом вересня-листопада 2018 року.

1. У межах проекту «Активні громадяни», реалізованого ГО «Молодь Сходу України» (керівник проекту – Сабіна Іванчук та Софія Березка) за підтримки Британської ради впродовж вересня-жовтня 2018 року, було проведено 3 локальні тренінги.

Навчання здійснили 90 учасників тренінгу, серед яких: активна молодь, практичні психологи міста, учителі та учні ЗОШ, юристи, методисти ЦДЮТ.

Мета програми полягала в сприянні соціальним змінам і забезпеченні сталого розвитку через створення та розбудову мережі молодих лідерів із залученням молодіжних організацій, які є рушіями реформ у своїх громадах та надання їм знань і навичок, що сприятимуть побудові відносин між людьми на засадах рівності та рівних можливостей, поваги до різноманіття, уміння вести безконфліктний діалог.

Учасники обговорили близько 18-ти групових проектів різної тематики (проведення патріотичного квесту, організація друку збірки науково-практичних видань науковців та практиків, створення бізнес-інкубатора, облаштування кімнати відпочинку для студентів, створення спортивного майданчика, дитячого центру, виробництво консервації від пенсіонерів, створення притулків для бездомних тварин, створення вільного простору для молоді, проведення івентів, облаштування скверу, створення кімнати для відпочинку вчителів, створення сенсорної кімнати). Серед них до участі в конкурсі подано 7 заявок на міні-гранти від Британської Ради для реалізації проектів соціальної дії.

1. 2018 рік став першим роком роботи ініціативної групи в складі ГО «Молодь Сходу України».

«Лідери змін» були створені в жовтні 2017 року. До складу ініціативної групи входять учителі, учні та батьки Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1.

Протягом року було реалізовано низку проектів, найбільш значущими серед яких стали:

• участь учасників ініціативної групи в проекті «Майстерня сільських ініціатив» та реалізація трьох міні-проектів – клумби з відпрацьованих автомобільних шин, міні-бібліотека сучасної літератури та спортивна секція «ТОР-футбол»;
  • активна робота команди з 5-ти осіб у проекті Zero Waste School, у межах якого проведено низку тренінгів для учнів шкіл громади щодо необхідності сортування сміття;
  • перемога в конкурсі ініціатив Компола та отримання сучасного компостеру для компостування відходів зі шкільної їдальні;
  • грант від фонду Фрідріха Наумана для проекту «Знай! Сортуй! Зберігай!» та активна робота з мешканцями громади щодо необхідності запровадження сортування сміття та здачі відсортованої сировини;
  • грант від програми Краматорська майстерня для створення Мобільного простору ідей – приміщення для неформальної освіти учнів, учителів і гостей школи.

Голова ініціативної групи Наталія Стребіж та її заступник  Світлана Чернова є активними учасниками проекту «Давай зміни», який покликаний виховати провідників змін у своїх громадах. Разом з активістами з півдня та сходу України вони провели в жовтні 2018 року у Львові акцію прямої дії «Безмежні», яка мала на меті донести до суспільства проблеми людей з інвалідністю.

1. Наприкінці 2017 року до громадській організації «Молодь Сходу України» приєднався молодіжний соціально-педагогічний загін «SOS» з метою сприяння становленню проявів активної соціальної позиції молоді для формування умов, підготовки та організації соціально-значущої діяльності.

30 листопада та 1 грудня 2017 року на базі державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» кафедрою здоров'я людини і фізичного виховання разом із громадською організацією «Молодь Сходу України» та під патронатом Громадської Спілки «Донбас» був проведений ІІ Регіональний інтегрований фестиваль культури і спорту «Разом ми зможемо більше», присвячений Міжнародному дню людей з обмеженими можливостями.

Фестиваль об’єднав понад 180 учасників, що представляли такі організації, як ГО «ТІ «Амалла» (керівник Гончар Микола Олексійович), ОО інвалідів «Валенсія» (керівник Горносталь Валентина Петрівна), ГО «Відродження» (керівник Ярова Лариса Іванівна), ГО ІВЗ «ДОТИК» (керівник Шаповал Олена Володимирівна), Донбаський міжрегіональний центр професійної реабілітації інвалідів міста Краматорськ (представник Головенко Іван Юрійович), ГО «Оберіг» (керівник Рязанова Оксана Георгіївна), Слов’янська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів № 23 Донецької обласної ради (представник Сіробаба Яна Володимирівна). Допомагали в проведенні заходу волонтери молодіжного соціально-педагогічного загону «SOS».

Творчого імпульсу фестивалю надали виступи ансамблю «Веснянка» (художній керівник – Чепіга Віталій Трохимович), майстрів спорту міжнародного класу, неодноразових призерів чемпіонатів світу, Європи й України зі спортивних бальних танців на візках Сніжани і Володимира Керничних (танець під назвою «Попурі»). Піснею «Черемшина» привітала учасників і гостей фестивалю Гладиш Людмила, керівник гурткової роботи спеціалізованої школи-інтернату № 23. Завершило невеличкий концерт тріо баяністів «ДоМіНо».

Відбувалися змагання з дартсу, настільного тенісу, голболу, волейболу сидячи, конкурсу «Баскетболіст» та фігурному водінні на візках. Головним суддею змагань став Мельник Ігор Миколайович, суддею – Дичко Данило Владиславович.

Відбувався урочистий парад та представлення команд: «Амалла», «Валенсія», «Відродження», «SOS» (волонтери), «Дотик», «Ми – рівні» (ДМЦПРІ, м. Краматорськ), «Оберіг», «Школа № 23».

Упродовж двох днів чудового дійства можна було спостерігати за яскравими виявами таланту, творчої майстерності, спортивних звершень і, найголовніше, мужності, життєстійкості та душевної щирості учасників.

Переможцем фестивалю в загальнокомандному заліку стала команда «Ми – рівні» (ДМЦПРІ, м. Краматорськ). Почесне друге місце посіла команда «Відродження» (м. Слов’янськ). На третьому місці опинилася команда «Оберіг» (м. Слов’янськ).

Кубками, медалями, грамотами та солодкими призами нагороджували переможців засновник і модератор фестивалю «Разом ми зможемо більше» професор Дичко Владислав Вікторович та помічник народного депутата України Клименко Олександр Миколайович. Усі учасники фестивалю отримали грамоти, сертифікати та пам’ятні подарунки.

1. Наша активна молодь протягом двох років брала участь у різнопланових тренінгах та конференціях, таких як: «Соціальне підприємство», «Файндразінг», «Хто такий фасилітатор?» та ін.
Найактивнішим членом громадської організації серед молоді є Єльміра Чепіга, яка брала участь у таких проектах: «Майстерня активної молоді схід та  захід разом», «Студентська республіка» 2017-2018 рік, «Дебатна школа» 2018 рік , mini EDcamp Слов’янськ та Національний EDcamp, Зустріч Fest та інші.

Отже, як бачимо, громадська організація «Молодь Сходу України» здійснює різнопланову діяльність, залучаючи до цікавої результативної роботи активних молодих людей із різних регіонів, але пріоритетом є розвиток активної діяльності молоді східної частини нашої країни. Загальні підсумки роботи ГО за 2018 рік дозволяють дійти висновку, що зазначена діяльність має неабиякі перспективи в плані продукування позитивних змін у нашому суспільстві.

ozio_gallery_nano
Ozio Gallery made with ❤ by Open Source Solutions

Друк

Авторські права 2019 © ГО "Молодь Сходу України". Усі права захищені.
Joomla! — безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU Загальна Публічна Ліцензія.
2006-2014 © Українська локалізація Joomla! Україна.
Помощь для Joomla.